“Podcasts over wetenschap steeds populairder”

Het jaar 2020 is het jaar dat ook het grote publiek podcasting heeft omarmd. Waar je eerder nog flink moest zoeken op afgelegen plekken van het internet, hebben nu ook grote partijen als Spotify en Apple hun etalages gevuld met prachtige audio-producties over de meest uiteenlopende onderwerpen.

In het buitenland doen met name de wetenschaps-podcasts het erg goed. Astrofysicus Neil deGrasse Tyson weet met zijn “Startalk” een heel nieuwe generatie Amerikanen te inspireren over de wonderen van het heelal. En bij de BBC is “The Naked Scientist” waar wekelijks uitdagende onderwerpen op een aansprekende manier worden uitgelegd.

Nederland is sinds deze week ook een wetenschaps-podcast rijker. In “De Wereld van ICT” stelt presentator Jim Stolze de luisteraars voor aan bijzondere onderzoekers en uitvinders. 

 “Thuiswerken, digitaal communiceren, leren op afstand. Als de Corona-crisis één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat Nederland zwaar leunt op ICT. We nemen het voor lief. We gaan ervan uit dat het allemaal werkt. We zouden bijna vergeten dat de technologie er niet altijd al was. Hij is ooit uitgevonden, en niet zelden was er een Nederlandse onderzoeker die daar een doorslaggevende rol bij speelde.”

Jim Stolze, presentator

“In Nederland wordt veel ICT-onderzoek gedaan en toegepast. Het is overal om ons heen. De podcast “De Wereld van ICT’ maakt dat zichtbaar en legt uit hoe de wetenschap bijdraagt/heeft bijgedragen.

Mieke van den Berg, directeur COMMIT/

De podcast is een initiatief van COMMIT/, dat zich inzet voor promotie van publiek-private partnerships binnen het ICT-onderzoek. 

Stolze heeft de gesprekken inmiddels opgenomen en zal vanaf 14 december elke twee weken een nieuwe podcast-aflevering publiceren.  De podcast “De Wereld van ICT” is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts. Meer informatie is te vinden op www.wonderewereld.nl/commit

Over de initiatiefnemers

COMMIT/ wil de bijdrage van wetenschappelijk ICT-onderzoek aan de Nederlandse samenleving zichtbaar maken. Van 2011 tot 2017 is binnen het COMMIT/ ICT-onderzoeksprogramma samengewerkt tussen kennisinstellingen, start ups, MKB, corporate bedrijven en non-profit organisaties over de hele breedte van ICT-Science. Nu ondersteunt COMMIT/ verschillende activiteiten om de publiek-private samenwerking op het gebied van ICT-Science te versterken, te verbinden en zichtbaar te maken.

Jim Stolze was er in 2006 vroeg bij toen hij een wekelijkse podcast lanceerde. Eigenlijk te vroeg; na een jaar produceren verplaatste hij zijn podcast naar een wekelijks radiocolumn op BNR Nieuwsradio. Inmiddels is podcasting echt doorgebroken en geeft het Jim een prachtig excuus om Nederlandse wetenschappers bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De podcast-afleveringen die hij samen met COMMIT/ produceert krijgen de titel “De Wereld van ICT” en zijn onderdeel van de podcast-serie die hij onder de noemer “Wondere Wereld” maakt.